zondag 20 september 2015

Pioniersbrood gebakken in een skillet met deksel of in een Dutch Oven

Skillet met het deksel van een Dutch Oven


Ingredienten

  • 2 mokken (volkoren)meel
  • 1 mok water of melk
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el olie (voor de smeuïgheid)
Stevig brood in een pan boven een open vuur gebakken.

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een flinke kom, meng ze goed en kneed er een soepel deeg van. Neem daar de tijd voor (minimaal tien minuten); hoe langer gekneed hoe fijner het brood. Laat het deeg vervolgens tenminste een halfuur rusten. In plaats van bakpoeder kun je verse gist gebruiken. Het brood wordt dan luchtiger, maar het rijzen duurt mogelijk langer: tot meerdere uren, zeker in een koele omgeving. Verwarm de pan en vet deze in. Maak van het deeg een mooie ronde schijf, leg deze in de pan en druk het deeg aan. Doe het deksel erop. Plaats de pan op een matig vuur en leg gloeiende kooltjes op het deksel (zie foto), zodat ook bovenin de pan warmte ontstaat. Houd het vuur laag en bak het brood in vijftien minuten halfgaar. Draai het brood nu om voor een egale garing en bak het nog ongeveer tien minuten na. Controleer de gaarheid door op het brood te kloppen, het geluid moet hol klinken. Je kunt ook een geschild dun takje in het brood steken, dit moet er schoon uitkomen. Haal het brood uit de pan en laat het uitwasemen en afkoelen.

Dit recept kwam ik tegen in een uitgave van het blad Landleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten