zaterdag 9 mei 2015

Roken met een rookoven

Bekijk bovenstaand uitlegfilmpje over de telescopische rookoven!

Roken is hot!

Roken van vis of vlees is erg leuk om te doen en bovendien erg lekker. Door het gebruik van verschillende soorten rookmot of schaafsel en verschillende soorten rookkruiden en pekelkruiden krijg je een andere smaak. Welke smaak je lekker vindt, zul je zelf moeten uitproberen.

Roken van voedsel gebeurde vroeger al. Het was een middel om eten langer houdbaar te maken en om insecten op afstand te houden. Tegenwoordig roken we voornamelijk voor de lekkere rooksmaak.

Roken kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld buiten met een telescopische rookoven of een tafelmodel rookoven welke op de barbecue of boven een vuur gezet kan worden. Dit tafelmodel rookoven kan ook op het gasfornuis geplaatst worden.


Tafelmodel rookoven

Een rookoven tafelmodel bestaat uit een soort braadslede met een goed sluitend deksel. Binnenin is een rooster, dat voor gebruik goed moet worden ingevet. Op de bodem van de rookoven strooi je rookmot of schaafsel.

Master rookoven tafelmodel
Master rookoven tafelmodel op de BBQ
































Telescopische rookoven


De andere mogelijkheid van roken, die we hier bespreken is de telescopische rookoven.
(zie ook het uitlegfilmpje bovenaan dit blog!)

Telescopische rookoven round










Telescopische rookoven square
























Dit is een rookoven waar je heerlijk bijv. vlees, worst of vis in kunt hangen te roken. Hij is er in een rond en in een "square" model. Onderin zit een lade, waar je eerst vuur in maakt en daarna op het vuur rookmot, rooksnippers en/of rookkruiden strooit. Door dit te doen krijg je rook, die het vlees of vis een heerlijke smaak geeft.

Welke etenswaren kun je zoal roken?


Vis, garnalen, groente, e.d.

Als je vis wilt roken, die je wilt ophangen in de telescopische rookoven, kies dan bij voorkeur vette soorten, zoals forel, paling, makreel, zalm, heilbot, karper en haring. Minder vette vissoorten, zoals wijting of rode poon kunnen snel uit elkaar vallen. Deze kun je wel roken, maar dan in een tafelmodel rookoven, waarbij je op het rooster aluminiumfolie legt, waarin je gaatjes hebt geprikt. Ook garnalen, scampi's en mosselen kun je op deze manier roken.
Ook in het tafelmodel rookoven kun je op bovenstaande manier bijv. groente, kaas en noten roken.



Vlees, gevogelte en wild

Alle vleessoorten zijn geschikt om te roken. De ene soort moet lang gerookt worden de andere wat korter, waarna de bereiding in de pan of in de oven voortgezet moet worden.
Ook het vlees van gevogelte, zoals eend, kip, kalkoen, kwartel, gans, duif, enz. is gerookt erg lekker. Ook vlees van wild is prima geschikt om gerookt te worden.


De 3 typen rookovens + toebehoren, die we hier besproken hebben, zijn bij ons te koop. 
Kijk daarvoor op onze website: www.zwedenrelax.nl onder Rookovens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten