dinsdag 31 maart 2015

De Dutch Oven

Wat is een Dutch Oven

Een Dutch oven, ook wel DO te genoemd, is een gietijzeren pan met deksel. De meeste DO's hebben pootjes, maar hij kan ook op een steun, kachel of rooster gezet worden. Het deksel is voorzien van een opstaande rand, zodat er hete kolen of briketten op gelegd kunnen worden. Omdat een DO op pootjes of een steun staat, kun je hem op kolen of in het houtvuur zetten. Het vuur zal daardoor niet verstikken.


Geschiedenis van de Dutch Oven


De Dutch Oven dankt zijn naam aan Dhr. A. Darby, een Engelsman die rond 1700 naar Nederland kwam en hier de kunst van het ijzergieten in een zandmal kwam afkijken. Dit is trouwens nog steeds de methode van het gieten van de DO. De Dutch Oven heeft hier zijn naam aan te danken. Er gaan meerdere verhalen de ronde maar dit is de meest voor de hand liggende. De Amerikaanse kolonisten waren, rond 1800, fervent gebruikers van de DO's en zij hebben ervoor gezorgd dat er pootjes onder de DO kwamen, zodat ze boven een kolenvuur gezet konden worden. De tegenwoordige cowboys gebruiken de DO nog steeds als ze het vee aan het drijven zijn. Vandaag de dag zijn er in Amerika zelfs wedstrijden in het koken met een DO, terwijl het in Nederland jammer genoeg een beetje in de vergetelheid is geraakt.

Op welke manieren kun je een Dutch Oven gebruiken

Deze pan biedt vele mogelijkheden om lekker mee te koken.
De DO biedt je de mogelijheid om enerzijds te genieten van het buitenleven en anderzijds heerlijk samen te koken, bakken, frituren of stoven.

Je kunt hem op diverse manieren gebruiken, o.a.:
  • door er hete kolen/briketten onder en bovenop te leggen
  • opgehangen aan een kookstandaard of driepoot boven een vuur 
  • op een steun of op een rooster in het vuur
  • op een Rocket Stove
  • door hem op een kachel of op het gasfornuis te zetten
                                                                                                                                                              
                            





De Dutch Oven: wordt vervolgd in het volgende blog.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten